Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısı sonrası başlaya Terörsüz Türkiye sürecinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu irade ile büyük eşkiler aşıldı.
TBMM'de süreçle ilgili kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, ortak raporunu tamamladı.
Komisyonun çalışmalarını şubat ayında tamamlamasının ardından yayımlanan ortak raporda öngörülen çerçeve yasanın meclis tatile girmeden çıkarılması hazırlıkları da hız kazandı.
Teklifin 27-28 Temmuz’da Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.
ADALET KOMİSYONU'NDA GÖRÜŞÜLECEK
Gündemdeki kanun tekliflerinin kabul edilmesinin ardından Meclis tamamen kapanmayacak, Genel Kurul 15 Ağustos’a kadar çalışmalarına ara verecek.
Bu süreçte 12 maddeden oluşması beklenen "Çerçeve Kanun" düzenlemesi Adalet Komisyonu’nda görüşülecek.
Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'un ise siyasi partilerle teması başladı.
DEVLET BAHÇELİ'YE ZİYARET
Çerçeve Yasası görüşmeleri kapsamında Meclis Başkanı Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti.
Basına kapalı gerçekleşen görüşme devam ediyor.

NUMAN KURTULMUŞ'UN MECLİS'TEKİ TEMASLARI
Kurtulmuş, bugün ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle, daha sonra DEM Parti Eş Genel Başkanlarıyla görüşecek.
Kurtulmuş, süreç yasasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla da bir araya gelecek.
Meclis Başkanı yarın ise AK Parti grubunu ziyaret edecek.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Çerçeve yasa Meclis'ten geçirilecek ancak uygulama için sahadaki durumun Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından tespit edilmesi, ardından Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) "PKK feshedilmiştir, silahlar bırakılmıştır." yönünde teyit kararı alması beklenecek.
Son olarak ise Cumhurbaşkanı kararı yayımlanacak.
MÜEBBET HAPİS CEZALAR ALANLAR KAPSAM DIŞINDA
Düzenlemede Abdullah Öcalan ve örgütün sözde yönetici kadrosuna ilişkin özel bir düzenleme yapılmayacağı, ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların kapsam dışında tutulacağı belirtiliyor.
Türkiye'ye dönmek isteyen örgüt üyeleri, örgüt faaliyeti kapsamında herhangi bir suça karışmamışsa Türk Ceza Kanunu'ndaki etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ceza almayabilecek.
ADLİ KONTROLE TABİ TUTULACAKLAR
Suça karışanların dosyaları ise mahkemeler tarafından tek tek incelenecek. Türkiye'ye gelecek örgüt üyeleri 3 ya da 5 yıl adli kontrole tabi tutulacak.
Bu kişilerin bu süreçte herhangi bir kamu kurumunda çalışamayacağı ve siyaset yapamayacağı da düzenlemede yer alması beklenen başlıklar arasında.
DEM Parti İmralı Heyeti, Abdullah Öcalan ile görüşecek
Numan Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye sürecinde sona yaklaşıyoruz Kaynak: {Haber Merkezi}

Yorumlar 0
Yorum Yap
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!