S&P Global Ratings, Türkiye'de hanehalkının Türk Lirası'na güveninin dirençli kalmaya devam ettiğini belirten bir açıklama yayımladı.
S&P, Orta Doğu'daki savaştan kaynaklanan enerji fiyat şokunun enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmasına rağmen ülke ekonomisinin şokun etkilerini atlatabileceğini bildirdi.
"HANE HALKI TÜRK LİRASI'NA GÜVERİYOR"
S&P Global Ratings'in Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladığı analize göre; hanehalkının Türk Lirası'na duyduğu güvenin dirençli olması ve döviz talebinin azalması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervlerini kısmen yeniden oluşturmasını sağladı.
Bu kapsamda hanehalkının Türk Lirası'na duyduğu güven yıl boyunca dirençli seyrini korurken eylül itibarıyla döviz cinsinden mevduatların toplam banka mevduatları içindeki payı yüzde 38,7 oldu. Bu oran, yıl başındaki seviyeye göre değişmedi.
"FON SORUŞTURMASI VE BAZI YATIRIM FONLARININ TASFİYE EDİLMESİNİN YANSIMALARI SINIRLI KALDI"
Öte yandan S&P Global Ratings'e göre, eylülde başlayan fon soruşturması ve bazı yatırım fonlarının tasfiye edilmesinin yansımaları sınırlı kaldı. Zorunlu varlık satışlarının hisse senedi piyasasında sert bir düzeltmeye ve yaklaşık 18 milyar dolarlık fonun tasfiyesine yol açmasına rağmen TCMB'nin hızlı likidite sağlaması ve düzenleyici çerçevede uygulanan ayrıştırıcı önlemler, finansal bulaşmanın önüne geçti.
Fon çıkışlarının büyük ölçüde yabancı para yerine Türk Lirası cinsinden banka mevduatlarına yönelmesi, söz konusu gelişmenin Türk Lirası'na yönelik daha geniş çaplı bir güven kaybını tetiklemediğine işaret ediyor.

ENFLASYONUN BU YIL YÜZDE 30,9 OLMASI BEKLENİYOR
Analize göre, Orta Doğu'daki savaşın ardından ortaya çıkan enerji fiyat şokunun Türkiye'de enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği tahmin ediliyor. Bu kapsamda Türkiye'de enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 30,9, 2027'de ise yüzde 21,7 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
S&P Global Ratings'in Türkiye ekonomisine ilişkin "durağan" görünümü, yetkililerin sıkı para ve ücret belirleme politikalarını sürdürmesi ve döviz rezervlerini daha fazla tüketmemesi varsayımı altında, Türkiye ekonomisinin devam eden enerji fiyat şokunu atlatabileceği yönündeki değerlendirmesini yansıtıyor.
BÜYÜMENİN 2027'DE YÜZDE 3,7'YE ULAŞMASI BEKLENİYOR
Türkiye ekonomisinde büyümenin geçen yılki yüzde 3,7 seviyesinden bu yıl yüzde 3'e gerileyeceği değerlendiriliyor. Orta Doğu'daki savaş nedeniyle bu yıla ilişkin büyüme beklentisi, kurumun daha önceki tahmininin 0,4 puan altında kalıyor. Ekonomik büyümenin 2027'de yeniden hızlanarak yüzde 3,7'ye ulaşması bekleniyor.
Geçen yıl Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2,6'sı düzeyinde gerçekleşen bütçe açığının bu yıl sınırlı ölçüde genişleyerek yüzde 3'e yaklaşacağı tahmin ediliyor. Kamu borcunun GSYH'ye oranının ise yüzde 30'un altında kalarak düşük seviyesini koruyacağı öngörülüyor.

S&P'NİN NOT DEĞERLENDİRMESİ
S&P Global Ratings, nisanda yayımladığı son değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu "BB-/B" olarak teyit etmiş ve not görünümünü "durağan" olarak korumuştu.
Kurum, 16 Ekim'de yapılması beklenen Türkiye değerlendirmesini ise pas geçmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: {Haber Merkezi}

Yorumlar 0
Yorum Yap
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!